Jade, Jade-it, Nephrite

Kinesisk jade

Jade kan også dække over benævnelsen jade-it og Nephrite. Jade-it består af natrium-aluminium silikat hvor Nephrite betår af kalcium, magnesium, aluminiums silikat. Rå jade er forekommet mest som rullesten i flodlejer. Indsamlingstilladelse var påkrævet, ved at manden gik i flodlejet i forårets start. Han kunne mærke med fødderne under vandet forskel på rullesten om værende jade eller anden stenart. Han kastede stykket ind på bredden til konen. Her registrerede en tilstedeværende myndighed fundet. På OnlineMuseum bruger vi fællesbetegnelsen jade for disse stenarter.

Det er en sej stenart der ikke kan tilhugges som f.eks. flintestenen blev det i den danske stenalder, som er i samme tids epoke. Den gamle jade måtte saves, bores eller slibes etc., og hvordan de gjorde dette, er stadig ikke klarlagt. Ligesom flintestenen mener man at jaden er anvendt til husholdning eller våben, tilsyneladende i forbindelse med rituelle foranstaltninger. I flere af den kinesiske elites gravsætninger er jade fundet i varierende mængder. 

Jade forbindes ofte med flotte udskæringer. I New Zealand og de Amerikanske Indianere anvendte blandt andet  jaden ved rituelle udskæringer. I nyere tid anvendes jade ved kunst udskæringer og smykker. 

Kinesisk jadearbejde

I Kina har efterspørgslen på jaden altid været meget stor. Den har, og har altid haft, sin helt egen og absolutte særegen betydning. Siden opdagelsen af jadens egnethed til mange formål har den været og er værdsat højere end guld og andre ædelstene. 

De Kinesiske jadearbejder kan opdeles analogt sideløbende med de mange Kinesiske dynastier. Her kan det Kinesiske dynasti ofte genkendes på særegne kendetegn. Benyttet i rituelle forhold, i begraveles anliggender og på altre og blev båret som maskot og til ophængning ved altre og lignende. Den originale bearbejdning af jade ved man så godt som intet om, idet ingen skrevne tekster er fundet. Gammelt jade der er fundet i Kina betegnes hovedsageligt som jade-it.  Her er farven nærmest grålig med mørke strukturer og er hverken grønne eller hvide.  Først omkring år 1650 e.k. importeredes mere grøn jade fra Turkmekenstan. Den hvide jade kommer på banen senere end den grønne, og har i Kina overgået den grønne jades popularitet og efterspørgelsesværdi.  

Det ældste Jade man kender til, går tilbage til Kina, Hong Shan, år 4000 – 2900 f.k. Den er glatpoleret, uden udskæringer og i den grålige nuance. Der er næsten altid 2 huller boret konisk fra den ene side. Man forestiller sig en læderrem eller snor der gør den mulig at hænge op på alter, i/på hus, eller bærbar som maskot, båret på kroppen.

Som tiden gik ændredes skæringstraditionerne. Derfor er jade skæringer fra det enkelte dynasti ofte nemt genkendelige, da enhver jade refererer til et specifikt dynasti. 

Oversigt over Jade  

I almindelighed bruges benævnelsen Jade. Neolitisk Jade er ikke bare en fællesbetegnelse.  Det er jade fra den Neolitiske periode (fra før år 2.900 f.k.) og der er tydelige forskelle på områders neolitiske jader i forhold til deres udformninger,  som  refererer til folkets religiøse overbevisninger.

Hongshan

De for tiden ældste jader er dem som er fundet i Hongshan området. Periode 3500-2200f.k. Nord for Beijing.

Størrelse og statussymbol

Generelt kan det siges at størrelsen, mini, lille, mellem, stor, større, kæmpe. Nemlig, alle størrelser. De har ofte med  et hul så genstanden kan kropsbæres, eller hænges på hus, alter eller nedlægges i bisætning. Det betegnes som et status symbol, det at kunne vise naboen det båret på kroppen, eller at det er ophængt på husaltre, eller det at kunne vise det ved gravsætninger.

Farve og overfladen

Farven er gennemgående grålig og ofte kedelig. Den er aldrig ren hvide eller ren grønne, ej heller anden ren farve. Overfladen har ingen ciseleringer, og er gerne glatpolerede. De er ikke masse fremstillet men derimod er alle individuelt fremstillet.  Dette er ved håndarbejde med håndslibning og polering. Der er brugt hjælpemidler i form af nogle bore-, save-, slibe- eller polerings-anordning.

Landområder

Det er et meget stort landområde hvor de mange lokalområder har deres  egne og mange udformnings særegenheder. Men gennemgående er det forholdsvis nemt at udskille Hongshan fra andre.

Liangzhu

Den næste næsten samme aldersmæssigt Liangzhu, periode 3400 f.k. -2250 f.k., ligger langt syd for Beijing. Der er 1000 km mellem dem.   

Liangzhu Jadens genkendelighed 

Den tydelige Liangzhu jades genkendelighed genkendes i tre hoved sektioner: For det første ’Pi’ med det genkendelig ’taotie’ ansigt som har fået navnet ’TAOTIE’. Pi – er den flade, gerne rund med pænt større hul i midten og med ciseleret TAOTIE ansigt, gerne altid samme tykkelse gerne omkring 2-3 millimeter i tykkelse. CONG, gruppe 2, ligeledes med ’taotie’ ansigtsgengivelser ofte på hjørner. CONG er en cylinderformet aflang firkant, ca. 5-30 cm lang, og med boret hul, hele vejen igennem, altid boret fra begge ender og med møde indvendigt på midten, og gengivende en tydelig kant ved indre midtes mødested. Gruppe tre er ceremonielle øksehoveder og igen gerne med ciseleret ’taotie’. Mindre enheder er fundet med den genkendelige ’taotie’.   Liangzhu fund findes også uden ’taotie’ som jo gør en bestemmelse meget vanskeligere.

Jaden fra Liangzhu udmærker sig også ved at 90% af fundne jader er fundet i Liangzhu området. Eksport af færdigvare har fundet sted, men ingen form for færdig bearbejdet import.

Longshan

 Neolitiske periode. År ca. 3000-1900 f.k. 

Longshan udmærker sig ved at Hongshan ligger i nord, nord for Beijing. Liangzhu ligger ca. 1000 km syd for Hongshan. Longshan ligger ret midt imellem. Den tydeligere genkendelighed for Longshan Jaden er: Ingen af de tydelige Hongshan figurgengivelser, ingen af de tydelige Liangzhu med ’Taotie’ masker (i Liangzhu findes dog også jader uden taotie masker). Men ellers; en Pi type med tre udadgående spidser.  Rituel flad økse gerne med ét eller to huller til bære rem uden billede gengivelser. Helt glatpolere rituel sten økse/kile, aflang, flad, 1,5-2mm blød afrundet og tyk.  Aflang jade med ca. 4 huller på række som rituelt korn segl eller som skriveunderlag. 

Næste neolitiske område : Longshan. Periode 2300-1700f.k.

Shang dynasti

År 1600f.k. – 1046f.k.

Jaderne under Shang dynastiet f.k. er for mange eksemplarer meget karakteristiske.

Ofte helt flade, 1-1,5 mm tykke og med dobbelt streg indgraveret ciselering: sådanne: ========  Nogle eksemplarer kan være helt uden indgraveret ciselering.  Anden type er gerne mindre genkendelig natur figurer og med tydelige dobbelt indgraveret ciselering gerne dannende en åben firkant. Næsten altid med lille gennemgående hul som gør dem maskot krops bærbare. 

Zhou dynasti 

År 1046-771 f.k. 

En meget lang periode. Jaden fra Zhou perioden ligner til forveksling Forår & Efterårs perioden (og betragtes af visse lægmænd som udvidet Zhou periode) 

Ikke neolitisk, ikke typerne fra Hongshan, Liangzhu, Longshan alle neolitiske. Og ikke senere typeangivelser. Interessen i Kina for Jade er usvækket dog optræder de tilgængelige Zhou genstande som mindre og krops personlige med hul, som gør den bærbare, og langt mindre prangende.  Men det ændrer sig i senere typeangivelser. Mange udefinerbare tegn, men bedste genkendeligheds tegn er et stor C. placeret i gentagelser i øst vest, nord syd, og blandet i gentagelser. 

Forår og Efterår

År 772 – 480 f.k. 

SPRING & AUTUMN (forår & efterår) periode. Kina år 770-403f.k.   Jade, Jade-it, Nephrite.    En meget lang periode. Jaden fra Zhu perioden ligner til forveksling Forår & Efterårs perioden (og betragtes af visse lægmænd som udvidet Zhu periode). 

Dog skal man bemærke nogle klare kende tegn.  Megen kunstfærdige snoninger, og udskæringer. Men ingen tydelige kant linjer hele vejen rundt som fra Warring States, ingen neolitiske kende tegn (som fra Hongshan, Longshan, Liangzhu. Bemærk især: Ingen zhou eller shang C hverken stående eller liggende.

Stridende stater

 År 474 – 221 f.k.

WARRING STATES (Stridende Stater) Periode 474-221f.k.  Jade, Jade-it, Nephrite.   Warring States ophører med de store C, og nu fremkommer meget genkendelige stykker.  Helt flade 1-2 mm tykke. Forestillende religiøse figurer, især drager.  Topudført kvalitet, med lille kant hele vejen rundt og samme lille kant på begge sider af stykket. Hele figuren udfyldt med små regelmæssige forhøjninger, med eller uden afsluttende drage hoved og hale. Fantasifulde men baseret på guddommelige religiøse betragtninger. Gerne fantasifulde drage stykker med 4 bens og hale afslutninger. Også helt runde Pi stykker men stadig helt flade etc.

Han dynasti

År 220 – 206 f.k.

Jaden har altid spillet en stor rolle i den åindelige Verden.  Under Han dynastiet mindskedes den åndelige tankegang i takt med ny rationel tænkning, såvel som ved Konfutselærens indpas. Bixie jade dyr udskåret som skræmmende løvedyr for at holde negativitet væk.  Jade drikke cup priklet til bl.a. og især rituelt formål.  Overdimensionerede hunde igen som vogter skræmme dyr.  Røgelsesafbrændings jadeenheder (incense burnere) – alle i  rituelt øjemed er meget genkendelige for Han perioden m.m.

Tang dynasti

År 618 –  907 e.k.

Tang dynastiet varede næsten 300 år. Med de sædvanlige ufredshandlinger fremstår dynastiet som med endog stor fremgang. Gravkeramikken har sin egen voldsomme interesse som startede ved Englændernes anlæg af skinner hvorved de ramlede ind i gamle grave. De fundne grav genstande blev genstand for voldsom samlerinteresse. JADEN kommer også ind i billedet. Jade fund melder dog ikke om karakteristika.  Jade genstande dukket op fra Tang perioden udviser udpræget mindre maskot skæringer i form af hare, mus, gris, og andre kulturent betonet jade skæringer. Altid med et hul der giver mulighed for at bære maskotten på kroppen. 

Song dynasti

År 960 – 1279 e.k.

Song Dynastier nordlig 960-1127, sydlig 1127-1279.

Jade farverne er de gammelkendte grålige.  Grønne farver importeres først i 1600 tallet, og den hvide endnu senere. Grønne og hvide overtog populariteten senere.  Genkendeligheden er rundbuede, arabeskformede skæringer, med eller uden drager.  Ingen lige skæringer. Altid svungne, slyngninger. maskotmotiver, bæster, ritueller væske bægre, særegne knapper.  Farverne over i det grålige.

Yuan

Yuan dynasti (mongoler) År 1279 – 1368 e.k.

Mongolsk regering. Kejser Kublei Khan – sønnesønnen af Djengis Khan. Genkendeligheden hvad angår jade, jade-it, nephrite bliver noget mere kringlede dragesnoninger. Mere kompleks indviklede dragesnoninger. Mindre dyremotiver, små til  store bæster med meget karakteristiske vinger på bæsterne hvor de naturligt jo ikke hører til, vogter bæster, mindre bærbare maskotter.  Snoede lange møbelhåndtag, statussymbol autoritets visende.  Men stadig om åndeverdenen, rituelle og til begravelser.

Ming dynasti

År 1368 – 1644 e.k.

Den oprindeligt i Kina fundne Jade er grå/sort, brunlig, meleret. Fra 1600 tallet importeredes grøn jade fra Turkmenistan grøn jade. Denne grønne jade er noget dyrere men blev hvad alle ønskede.  Blev gerne anvendt til smykker og mindre kunstgenstande. Den grønne jade er karakteristisk for Ming tiden og især senere under Ching dynastiet og helt op i nutiden.  Hvide jader dukker op og bliver den jade alle ønsker og yderst populær og kostbar. De hvide skæringer dukker op under både Ming dynastiet, Ching og nutiden.   Kunstfærdigt skåret og er især til under Ming og Ching.

Ching dynasti

År 1644 – 1911 e.k.

Når man kommer til markeder i Kina ser man næsten bare grønne jade farver og oftest baseret på smykker, småkunst og maskotter. Smykke udstilling er ofte overvældende og næsten altid i grønne nuancer af enhver art. Nabolandet Burma (gl. navn) eksporterer meget store mængder.  Så vigtig er eksporten at den udgør en endog meget stor ndel af landets BN produkt. De salgsbare genstande har ny moderne outlook og tilsnit.

Nutid

1912 e.k.  – nu 

Læs også om fedtsten / sæbesten / selenit under mineraler og ædelsten