Jade fra Prins Henriks samling
Store dele af Prins Henriks Jade Samling blev solgt på auktion i August 2019.
Nedenstående Jader befinder sig nu på OnlineMuseum.dk.
Auktionen gik forrygende, alt blev solgt. Hammerslagspriserne oversteg i langt de fleste tilfælde vurderingen. Enhver almindelig borger inkl. udlændinge fik mulighed for at erhverve et stykke der havde været i kongelig dansk besiddelse. Store dele af den kongelige jade samling var forinden udstillet på Koldinghus slotsruin, hvor samlingen gav et indtryk af umådelig stor Kina jade samlerinteresse, hvad enten det drejede sig om en umådelig interesse for jade skæringsarbejde i top klasse af nyere dato, og hvad enten det drejede sig som neolitiske arbejder (ca. år 10.000-1.600 f.k.), eller fra de mange efterfølgende dynastier, ofte med hver sine særegne kendetegn.
I den danske presse fik auktionen en meget stor omtale, hvad enten det drejede sig om den kulørte uge presse, den daglige presse eller de lokale ugeblade. To jade objekter fik særlig opmærksomhed bl.a. i form af billed gengivelse, nemlig et stort grønjade fad og ikke mindst nogle meget særegne jade vaser. Jade vaserne blev afbilledet med følgende.
Dog er der ikke tale om vaser. Alle 3 er gennemboret fra top til bund. Man har jo endnu aldrig set vaser med hul i bunden.
Det drejer sig om ældgamle rituelle objekter. I omtale hedder de CONG og anvendtes i neolitisk perioden Liangzhu o.a. i området syd for hovedstaden Beijing (Hongshan ligger nord for Beijing). Et absolut kendetegn er de tydeligt indarbejdede ansigtsmasker på hjørner og på flade flader regelmæssigt i afdelinger. Disse, her kaldet, ansigtsmasker (taotie) vises også på andre jade genstande fra Liangzhu perioden. Aldrig forskellige altid samme gengivelse. En anden typisk Liangzhu jade gravsætnings (altid mest til eliten) er Pi, en flad 100% rund disk (som en gammel bakelit grammofonplade) med et fint helt rundt hul i midten større end en gammel fremkone, boret konisk fra een side. Overfladen er oftest efterfladt i en fin poleret stand. Et meget sikkert genkendeligt tegn på høj alder findes indvendigt i CONG cylinderen. I midten inderst vil man opdage at hullet er boret ikke fra én side men fra hver sin side med mødessted i midten og efterladene en tydelig kant der viser at der er ikke ramt 100 procent plet. Borearbejderne, udformningen og polering har været et omfattende og langsommeligt arbejde. I dag har man endnu ikke fundet ud af hvordan arbejderne har fundet sted. Men, det drejer sig om håndarbejde med primitive dreje, skære og slibemetoder.