Kangshi

Kejser Kangshi

År 1662-1722  er den Mongolske kejser der angives at have nedkæmpet de sidste Ming tro Han kinesere omkring 1683 e.k. Kejseren fik styr på forholdene og hvad kunst angik havde de hans udelte interesse.

Porcelæns fremstillingen

Fremstilling af porcelæn fandt sted i et utal af porcelæns fremstillings værksteder over hele landet.  Ching-te Chen forblev et helt fabriks område med vægt på porcelænsfremstilling. Kejserens interesse for porcelæn var udelt stor, det udmøntede sig bl.a. i at Kejserens signatur vistes i bunden af et stykke fint porcelæn, men han udbad sig at stoppe med det, i det han fandt, siges det, at porcelæn jo kunne falde på gulvet og smadre og det med hans signatur.  Porcelæns folkene gik i tænke boks og fandt flere løsninger, den gængse løsning blev i bunden af porcelænsstykket at tegne en dobbeltring i blå og naturligvis under glasuren. Ikke desto mindre findes der porcelænsstykker uden dobbelt ring men alligevel fra kejser Kangshi’s tid og der findes porcelænsstykker med kejserens signatur fra før hans påbud.

Porcelænsfarver

Han døde som bekendt i 1722 e.k. Dette var også året hvor en ny rosa rød farve kom til porcelænsfolket og dette fra Europa. Guld kom også på banen.  Anvendelsen af disse nye farver blev meget populære efter hans bortgang og dette under hans søn (Yung Cheng 1723-1735e.k.) og senere under hans barnebarn (Chen Lung 1736-1795e.k.).

Anvendelsen af farven rosa og guld fik betegnelsen famille rose og gengive på et utal af tallerkener fra 1700 tallet, alle meget omhyggeligt udført. Både hvad porcelænet angår såvel som dekoreringen.

I øvrigt kom farven grøn i anvendelse under navnet famille Verte og havde sin hovedanvendelse en femten års tid.  Gul såvel som sort fik ligeledes egen betegnelse.

Porcelænets kvalitet

Selve porcelænet nåede en klar meget høj kvalitet uden de fra Ming tiden genkendelige urenheder, bobler i glasuren, specielle i bunden værende radiale mærker efter afskæring fra drejehjulet, uden de ofte markante røde bunde rande, såvel som rød ved glasur helligdage som skyldes jern i materialet, og uden Wanli’s sand på bundranden. Porcelæns kvaliteten må betegnes som perfekt.  Lange Lise er en for denne tid betegnelse for lange blå damer.  Brudt is er betegnelsen for de for denne tid blå med is lignende felter som isbrud i farven.  Powder blue, betegnelsen for blå, først påført nogle ønskede felter med aftageligt materiale, hele genstanden malet med pusterør og farve gennem en slags tøj gase. Aftagelige materiale fjernes. Endelig brænding.  Som helhed en voksende eksport.  

Det siges i øvrigt at kejseren var en meget klog og respekteret mand. Under hans virke øgedes eksporten kraftigt. Efter overgangs urolighederne fik han stabiliseret landet. Hans søn tog over og regerede landet i en kortere periode efter hans død.