Zapotekerne

Zapoteker kulturen eksisterede for omkring 2.500 år siden. De var forankret i Oaxaca området, i midt Mexico. De var dygtige håndværkere ikke mindst i guldarbejder til eliten og keramik til det guddommelige, såvel som til husholdning.

Man har fundet keramisk gravvogter med hul beholder på ryggen, den er ofte fejltolket som en grav urne. Men denne blev placeret ved indgangen til graven og det hule rør på ryggen anvendtes til forskellig artet gravofringer, gerne røgelse.

Jade fremstilledes nærmest som menneskelignende figurer gerne i sortgrå jade og som små talisman.  Aztekerne syd og vest for Zapotekerne, var oprindeligt et nomadefolk, som ankom i midten af 1200 tallet og slog sig ned på ø områder i Texcoco søen, der er det nuværende Mexico City. Ved list og snuhed og ved at narre de omkring Texcoco søen boende indianerstammer, lykkedes det Azteker indianerne at få overherredømmet over alle områder omkring Texcoco søen, med undtagelse af et område, nemlig Zapotekernes, Oaxaca område.  Dette område blev ikke nedkæmpet men skulle ligge hen til hellig krig, hvor Aztekerne ikke dræbte modstanderne men tog dem til fange. De skulle nemlig ofres i forbindelse med Aztekernes hellige ceremonier på de daværende pyramider. Spanierne ankom med lederen Cortez omkring 1520 e.k. og ved at gøre brug af Aztekernes egne metoder indgik de krigsmæssige forbund med andre omkringboende indianerstammer, som bestemt ikke ønskede noget positivt for aztekerne.

Aztekerne blev besejret i krigsmæssigt samarbejde med de omkringliggende indianerstammer og spanierne tog over.