Vicus

 Vicus kulturen

Vicus indianer kulturen er helt tidlig, år 900/200f.k – 300/600e.k. De slog sig ned ved den nordlige kyst i Peru, Syd Amerika. Efter istidens ophør for 20-30.000 år siden vandrede asiatere via Beringstrædet, der da var landfast med Amerika.  Vandstanden var op til 120 m lavere. Vandet var bundet i istidens is. Og man taler om et isfrit stort område ned gennem midten af USA.  Man taler om mange asiateres vandringer.  Resultatet er et utal af indianer stammer/kulturer der har etableret sig over hele Amerika. Vicusfolket har været bosat på stedet for tusinder af år. Keramikken er opstået i næsten alle kulturer i Amerika nogenlunde samtidigt. Vicus kulturen er kendt for deres keramiske dygtighed, såvel som dygtighed ved kobbermetal arbejder.  Keramikken har haft daglig anvendelse i religiøse og begravelses formål såvel som i dagligdagen.  Vicus kulturen ligger i store træk forud for Moche kulturen. Man finder en lighed i keramikken. Vicus keramikken virker solidere og overfladen mørkere og langt mindre koloreret. Overfladen efterlader sig en glat skinnende poleret overflade.  Karrene ses med enkelt tud såvel som dobbelttud, givende en fløjtelyd når indholdet udhældes. Vicus, Lambeyeque(Sisan), Moche, Chimu angives bosat i snævert hinanden liggende områder. 

Området ligger i Nordlige Peru, Sydamerika ud mod kysten. Vicus kulturen dukker først frem for alverden omkring 1960 i forbindelse med guld udgravning og eftersøgning. Der er tale om fund fra gamle gravsætninger.  Man taler om tre perioder:

1. ældste periode med fundament i Chavin kulturen 900 f.k – 200 f.k.

 2. Vicus Vicus 100 f.k. – 200 e.k.   

3. Moche/Vicus 200 e.k. – ca 600 e.k. hvor culturen er gledet sammen med Moche.

Kulturen er kendt for deres keramiske dygtighed, såvel som dygtighed med kobbermetal arbejder.  Kulturen var meget forenet med havet, fiskeri har spillet en stor rolle.  Man havde den idé, naturligvis en religiøs overbevisning, at jorden flød på havet.  Man dyrkede landbrug hvor kunstvanding har spillet en rolle. Landbrug med dyrehold, være sig marsvin, kaniner, fjerkræ, lama.  De har dyrket majs, græskar i.e. Handel har fundet sted, transport langs kyst på havet virker helt naturligt til de  om sig liggende nabo kulturer.      

Vicus keramik

Vicus keramikken har ligheder med Lambeyeque og Moche keramikken, men nærmest i valg af genstande. Keramikken virker mere solid, overfladen mørkere og langt mindre koloreret. Overfladen afterlader sig en glat solid polere overflade. karrene ses med  enkelt tud såvel som dobbelttud. Fløjtelyd fremkommer når indhold udhældes. 

I Vicus kulturen har keramikken været anvendt i dagligdagen, men også til religiøse formål har keramikken været brugt, samt ved begravelses ritualer. De dyrkede guden Ai Apaec, en antropomorfisk (dyr i menneskelig figur) skikkelse med overdimensionerede tiger tænder. Der er fundet en 2000 gravsætninger, og specielt herfra er keramik dukket frem.  Vicus kulturen ligger i store træk forud for Moche kulturen, og derfor kan man finde ligheder i keramikken.  Når man betragter Vicus keramikken virker den mere solid og overfladen ser mørkere ud og er langt mindre koloreret.  Overfladen efterlader sig en glat skinnende poleret overflade. Karrene fra Vicus kulturen ses med enkelt tud, dog også dobbelt tud.  Tuden giver en fløjtelyd når indholdet hældes ud.  Man mener at Vicus, Lambeyeque (Sisan), Moche og Chimu har været bosat i områder der ligger tæt på hinanden.