Han-dynasti

Han-dynastiet  206 f.k. – 220 e.k.

Han dynastiet er måske det længst varende kinesiske dynasti.  Området ligger omkring hvor hovedstaten Beijing ligger.  Efterfulgte det legendarisk Qin dynasti (221f.k. – 206f.k.).  Man taler både om Øst Han og Vest Han. Kejseren var dynastiets leder. Efter Handynastiet fulgte de 3 kongeriger.  Mange kinesere nedstammer fra Handynastiets befolkning. Konfutse (filosof) læren blev nærmest en statsreligion. Udover at kejseren udøvede magten som landets topfigur blev landet regeret af et embedsvælde hvor eksaminer og dermed lærdom kom i højsædet. Gennem dette eksamensvælde fik alle mulighed for at stige i graderne.  Eunukker udgjorde en væsentlig del af Kejserens statsapparat. På den ene side på trods af den fredelige sameksistens, lykkedes det kejseren og hærførerne at udvide riget både mod Vest og Syd, på den anden side i næste omgang taler man om en udbredt disciplin. Kontakten mod vest gav Budismen, som religion indpas. Han folket udøvede udbredt handel med de omkringliggende regioner og stater.

Ikke mindre en over 30 kinesiske kejsere har under Han dynastiet efterfulgt hinanden. Den ene del af landet havde tvungen militærtjeneste over 1 år, for alle unge, den anden halvdel af landet byggede militæret på frivillighed.

 Udover konfutse læren vandt indpas udførtes rituelle handlinger i form af ofringer af dyr og fødevarer såvel som materielle genstande.  Religionen var baseret på den åndelige verden og udøvedes ved templer og helligdomme, man mente at ofringer kom dem til gode som var gået til den åndelige verden. Yin og Yang udgjorde en stor del. Udødelighed indgik i tankespektret.  Budismen dukkede omkring år 60f.k.    

Jade

Har altid spillet en stor rolle i den åndelige verden. Under Han dynastiet mindskedes den åndelige tankegang i takt med mere rationel tænkning, såvel som ved Konfutselærens indpas.  Bixie jade dyr udskåret som skræmmende løvedyr for at holde negativitet væk.

Jade drikke cup priklet til bl.a. rituelt formål  Overdimensioneret hunde igen som vogter skræmme dyr. Røgelsesafbrændings jadeenheder (incense burnere) – alle i rituelt øjemed er meget genkendelige for Han perioden m.m.

Keramik

Keramikkens fremtoning virker i tilfælde meget sofistikeret bemalet med bl.a. svingninger med nye grøn, gul farve som f.eks. cocoon (aflang afrundet rituel beholder til væsker).  Andre fødevare beholdere viser fantasifulde udformninger dog traditionsbundet.  De mere grålige er fint glaserede. 

Madbeholder i Keramik

Bronze spejle

Altid runde og med storhedstid under Han dynastiet.  Spejlene poleredes på den ene side og blev fint dekoret med en ring eller firkant midt på den anden og her i midten med en lille gennemhullet knop beregnet til en læder snor, der gør det muligt at ophænge eller bære spejlet på koppen.  Man taler også om det magiske spejl. Når det holdes op mod en væg og blev gennem belyst skulle tegningen på spejlets modsatte side vise sig på væggen. Spejlene var et must i sin tid. Spejlet har haft en stor rituel såvel som status betydning. 

Man kan tale om at spejlene, normalt fremstillet af bronze, blev et mode fænomen.  Man taler om at visse spejle på den fint dekorerede side også viser et firkantet optegnet billede og det siges at forestille brætspillet Liouo. Liouo er for længst gået af mode men siges at have dannet grundlag for stor del af de i dag værende brætspil.  Bronze spejlene kommer som en aflægger af tidens formidabelt støbte bronzekar, Moden holdt sig gennem Han dynastier og helt ind i næste dynasti, nemlig Tang. Fremstillingen af spejle øgedes voldsomt. Efter sigende blev disse også brugt som finere gave.  Spejlene fandt helt naturlig indpas på kvindernes toilet borde hvilket man dog betragtede som en lidt degenererende udvikling. Fundne, opdukkede spejle bærer næsten alle præg af tidens tand i form af erosion som grønne ir dannelser.

Bronze kar o.a.

Bronzealderen startede under Shang dynastiet omkring 1600 f.k. Man opdagede at ved at smelteblande kobber og tin kom der den stærkere bronze ud af det. Nye våben, brugsredskaber og rituelle objekter fremstilledes. De kinesiske bronzestøbere opnåede en helt usædvanlig og forfinet bronze støbeteknik.