Baktrien

Baktrien

Et en gang eksisterende land. I dag udgøres området af nordlige Afghanistan, af nordlige Pakistan og områder i landene nord herfor. Landet har haft et utal af erobringer. En million befolkning har hele tiden frygtet nye magthaveres erobringer af landet. Beliggenhed mellem bjergkæder udgør et frugtbart landbrugs og kultur område med tilstrækkelig tilflydende vandings muligheder. 

Landet udgjorde dengang et knudepunkt mellem Europa og Asien. Græsk indflydelse har gjort sig stort gældende, bl.a. udmøntende sig i en græsk-baktisk kongelig regering der ledede landet i en periode. Buddisme har gjort sig gældende, ses bl.a. ved store Budda figurer udhugget i klipperne.

Mest kendt  i relation til Baktrien er Makedoniens unge konge Alexander den Stores Erobringstogt (ca. 333 f.k.)  hvilket bl.a. omfattede Baktrien.  Historien fortæller om erobrings bestigning af lodrette klippe massiver for at kunne indtage området.  Dette lykkedes, med en derefter fredeligere overgivelse til følge. Alexander giftede sig i øvrigt med en Baktrisk prinsesse, hvilket resulterede i en søn. Hele Alexander den Stores familie, inklusive sønnen, blev myrdet hjemme i Makedonien efter Alexanders tidlige død.